Leefbaarheidsonderzoek Koningstraat en omgeving
Update 5 april 2016
Maandag 11 april vergadert Raadscommissie Stadsontwikkeling en Beheer over de vervolgstappen.
Update NHD 30 januari 2016
De resultaten leefbaarheidsonderzoek Koningstraat en omgeving, worden gepresenteerd:(25-01-2016)
In 2014 is vanuit het wijkplatform Stad binnen de Linie en de gemeenteraad verzocht om een onderzoek naar de leefbaarheid in de Koningstraat en de mogelijkheden om deze te verbeteren.
Het onderzoek, uitgevoerd door RCM-advies, is nu afgerond. Dinsdag 2 februari 2016presenteert de onderzoeker, de heer Manuel López, de resultaten aan buurtbewoners en belangstellenden in buurthuis Centrum.
Aanleiding voor het onderzoek waren de door velen gevoelde problemen met betrekking tot overlast, leegstand en verpaupering die mede zouden zijn ontstaan door de concentratie van coffeeshops.
De gemeente heeft in het verlengde van haar Strategische Visie meerdere plannen voor het Stadshart ontwikkeld die (in samenhang) tot een betere leefbaarheid en meer economische vitaliteit moeten leiden. Ondanks deze plannen blijft de onrust bij bewoners en ondernemers bestaan.
Wordt het inderdaad veiliger en prettiger in en rond de Koningstraat? Wat kan de gemeente doen om de veiligheid en leefbaarheid nu te verbeteren?
Om op deze (en meer) vragen antwoord te krijgen is besloten onderzoek te doen.
De avond start om 19.00 uur met een inloop. Wethouder Stadsontwikkeling, Lolke Kuipers, opent om 19.30 uur de bijeenkomst, waarna de heer López de resultaten presenteert.
Burgemeester Koen Schuiling en wethouder Kuipers geven vervolgens een toelichting en is er gelegenheid om vragen te stellen.
Hieronder vindt u het verslag van de bijeenkomst van het Wijkplatform SBDL va 12 augustus 2014
Vergadering WIJKPLATFORM stad BINNEN DE LINIE, 12 augustus 2014
Locatie Buurthuis Centrum
Onderwerp: overlast Koningstraat e.o
- Plein Vomar
(Bewoners worden bewust niet met naam genoemd, omdat dit toch flink wat risico’s met zich mee kan brengen, het Wijkplatform is in aanloop naar deze vergadering door diverse bewoners uit de Koningstraat/Koningdwarsstraat/Hoogstraat telefonisch benadert, met klachten en de vermelding dat ze niet naar de vergadering komen omdat er flink wat bedreigingen worden geuit naar de bewoners in dit deel van de wijk)
Klacht
- De klachten zijn zeer divers en hebben een grote impact op het woongenot van veel bewoners in en om de Koningstraat/Koningsdwarsstraat/Hoogstraat, de klachten zijn gerelateerd aan het feit dat er 3 coffeeshops dichtbij elkaar in de Koningstraat te vinden zijn.
- Overlast verkeer: auto’s staan met draaiende motor stil veelal met ramen open en met flinke geluidsboxen in de kofferbak, die harde muziek met stevige bas geluiden produceren.De bestuurder van de auto is meestal een bezoeker van één van de drie coffeeshops, en haalt daar zijn product terwijl hij de auto met draaiende motor achterlaat, neemt weer plaats en rijdt de Koningdwarsstraat/Hoogstraat in om daar te keren, dit is bijzonder hinderlijk voor de bewoners en brengt gevaarlijke situaties voor met name voetgangers/fietsers en spelende kinderen in de wijk met zich mee.
- Er is veel geschreeuw vanuit auto’s naar langs lopende/fietsende of ook in autorijdende bekende van automobilisten. Bewoners hebben hun raamroosters dicht of zelfs laten verwijderen omdat dit het geluid dan iets tempert.
- Er is veel overlast doordat coffeeshopbezoekers rondhangen in de Koningstraat/Koningsdwarsstraat/Hoogstraat (stegen), vaak gebeurt dit met scooters en brommers, wat dan ook veel geluidsoverlast tot gevolg heeft.
- Er wordt geblowd in en om het Vomar gebouw in het trappenhuis/portiek/garage, tevens wordt er hier veel
- Bewoners kunnen niet verhuizen, omdat hun woning onverkoopbaar is door de situatie in dit deel van de wijk.
- Er zijn veel klachten over dat er op straat gedeald wordt, dit geeft een gevoel van onveiligheid, en haalt de leefbaarheid in dit deel van de wijk flink naar beneden.
- In de Koningstraat zijn bijna alle bankjes/paaltjes en andere mogelijkheden tot hangen verwijderd, dit geeft dan direct weer gelegenheid om tot ver in de Koningstraat te kunnen komen met de auto.
- Er wordt geparkeerd naast/achter het pand van Dekkersport, er wordt gevraagd om een hek wat afgesloten kan worden.
- Bij langdurig handhaven op de éne plek heeft tot gevolg dat de overlast zich verplaatst, de roep om verplaatsen van de coffeeshops voert de boventoon.
- Politie rijdt voorbij maar doet niks is een veel gehoorde klacht.
- Bewoners zijn het melding moe, deels omdat het niks uithaalt, en deels omdat bewoners hierna bedreigd worden, er is veel stress onder de bewoners.
- Er zijn 2 parkeervakken voor de ijssalon Aris Laan waar kort parkeren voor bezoekers aan de ijszaak is toegestaan, hier wordt niet op gehandhaafd, regelmatig staan er auto’s voor langere tijd en gaat het niet om bezoekers van de ijszaak.
Reacties/Conclusie/uitkomst/vervolgstappen:
- Stoop geeft aan dat de situatie zoals het nu is als een magneet werkt voor allerlei vormen van overlast. Hij heeft gekeken naar het aantal meldingen dit zijn er 51 stuks, dit varieert van overlast tot winkeldiefstallen, hij is zich er van bewust dat het aantal meldingen vaak geen recht doen aan de werkelijke hoeveelheid overlast.
- Wouters heeft een verzoek aan de wijkagent, hij haalt aan dat telkens wanneer er overleg met de Burgemeester, officier van justitie en hoofd politie is, er dan steeds naar voren wordt gebracht dat juist de drie coffeeshops bij elkaar het zo makkelijk controleerbaar zou maken, hij zou graag zien dat er binnen het politieapparaat naar boven toe het advies komt dat dit niet zo is om zo een discussie te kunnen laten plaats vinden met de burgemeester, hoofd politie en officier van justitie omtrent het beleid veiligheid en handhaving.
De gemeenteraad wordt momenteel het verhaal verteld dat, dat zoals het nu is het beste zou zijn.
- Reenders benadrukt dat het noodzakelijk is dat bewoners bij klachten en overlast blijven melden bij de politie, en dan vooral een officiële melding er van te maken, dan moet de politie er namelijk iets mee doen, zijn ervaring met overlast naast zijn pand is dat er dan intensief gecontroleerd werd en de overlast verdween.
- Kolsteeg geeft aan dat ze nog steeds bezig is met het hek, er wordt gewerkt aan de afsluiting van de poort in de Hoogstraat, die toegang geeft tot de straat/steeg achter de Koningstraat.
De bedoeling is dat het grote hek definitief wordt afgesloten en er een manshoge poort in komt. Op deze wijze wordt parkeeroverlast voorkomen.
- De Brijderstichting houdt zich niet bezig met wetgeving/beleid en handhaving, zij richten zich op hoe om te gaan met verslaafden en verslavingszorg.
Zij zijn van mening dat ook verslaafden een onderdeel zijn van de samenleving en dat ze recht hebben op een plek en dat opjagen niet de oplossing is, wijs een plek aan waar verslaafden geen overlast bezorgen. De Brijderstichting blijft hierover in gesprek met de wijkagent.
Woningbeheerder Dhr. Mulder verteld dat de Vomar garage binnenkort wordt opgeknapt en dat er camerabewaking komt. Hij zegt dat er niet voldoende gehandhaafd wordt, er is nog steeds geluidsoverlast al is dit minder dan voorheen door o.a. het verdwijnen van Café Noir, en andere horeca sluitingstijden e.d.
- Van Dongen verteld dat de gemeente geen meetapparatuur meer in huis heeft om geluidoverlast te meten dit is uitbesteed aan het BUD een bedrijf in Hoorn, dit bedrijf werkt opdracht gestuurd de gemeente doet dan een aanvraag dit moet dan 3 dagen van te voren gedaan worden, dit is een achteruitgang vind hij en hij zou graag zien dat de gemeente Den Helder deze meet apparatuur weer zelf in huis haalt.
Hij haalt aan dat het hem bevreemd, dat de stewards die toezicht houden in dienst zijn van de coffeeshops het is zoiets als een slager keurt zijn eigen vlees. - Van Dongen concludeert dat, de deelnemers van vanavond het er mee eens zijn dat de situatie in dit deel van de wijk zoals het nu is, niet beheersbaar is en dat er iets aan de gedaan dient te worden, hij vind dan ook dat de politiek hier nu aanzet is.
- Van Dongen zegt toe dat het Wijkplatform de intentie heeft een latere vergadering terug te komen in deze wijk en de vinger aan de pols zal houden over de zaken die vanavond aan de orde zijn gekomen.