DEN HELDER – Hangt er iemand rond in de steeg en vertrouw je dat niet. Of is er ander onraad? In Tuindorp is een groepsWhatsApp voor bewoners opgezet met het doel de veiligheid in de buurt te vergroten.
Initiatiefneemster Sylvia Hamerslag hoopt dat bewoners van andere straten en wijken het voorbeeld volgen.
Minder inbraken
Zij keek zelf de kunst af van Tilburg waar de daar gevestigde universiteit een onderzoek deed. „Zesduizend mensen zijn in Tilburg aangesloten bij een WhatsApp-buurtwacht. In de buurten met dat alarm daalde het aantal inbraken sterk. Inbrekers blijven liever weg uit wijken waar de bewoners elkaar kunnen waarschuwen.”
Alle aangesloten bewoners kunnen de berichtjes lezen en daar ook weer op reageren. „Als iemand dan het signalement meldt van een verdacht type, kan een ander melden dat hij hem pas nog heeft weggestuurd uit de steeg. Je weet dan allemaal dat je alert moet zijn”, verduidelijkt Hamerslag. De berichten worden ook doorgezet naar de politie.
Uit het Tilburgse onderzoek blijkt niet dat de inbrekers zich verplaatsen naar wijken waar geen groepsapp is. Ook de buurt eromheen profiteert ervan.
Alle buurten
Tuindorp presenteert het nieuws op de vernieuwde website van het wijkplatform voor de stad binnen de Linie. Alle buurten in dit stadsdeel hebben daar een eigen pagina op gekregen.
Ook alle instanties en organisaties die voor de bewoners van belang zijn, zijn op de website terug te vinden. Zo kan er direct contact gelegd worden met Buiten Beter van de gemeente. Bij dat servicecentrum kunnen zaken als losliggende stoeptegels, gedumpt vuil of kapot straatmeubilair worden gemeld.
Bewoners kunnen ook direct het wijkplatform vragen stellen. Dat overlegorgaan voor bewoners, buurtorganisaties en instanties hoopt zo op meer inbreng van burgers.